Funderar en del över det här med att ta betalt för nyhetssidor. Jag har full förståelse för att man vill eller behöver ta betalt för innehållet vilket man indirekt tidigare gjort genom bland annat reklamintäckter på webbplatsen. Dagspressen är vinstdrivande företag och därför är det ju inte alls konstigt att man vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Allt fler digitala tidningar börjar på olika sätt att ta betalt för sina artiklar. På Aftonbladet har vi länge kunna köpa krönikor och fördjupande reportage genom Plus-tjänsten. DN kommer som jag förstår det att börja med något liknande som Aftonbladet men erbjuder sitt premiummaterial till prenumeranter i första hand.
Det här är varianter som jag personligen känner är ett smart sätt att ta betalt för sina tjänster. Läsarna får själv välja om de tycker det är värt att betala för att få ta del av de artiklar som kanske inte är direkta nyheter.

Sydsvenskan har däremot valt att göra på ett helt annat sätt än de digitala tidningarna ovan. Här väljer man att låta läsarna ta del av 20 artiklar gratis för att sedan spärra alla artiklar tills man börjat prenumerera på deras tjänst för en viss kostnad per månad. Det är här jag börjar bli tveksam och får mig att börja fundera på de olika metoderna. Om man har en tjänst som finansieras av annonsintäkter, är det då rätt att stänga ute besökarna? Har man så svårt att hitta annonsörer eller kan man inte ta så mycket betalt för att annonserna att det lönar sig mer att ta betalt av besökarna? Om det redan är svårt att hitta annonsörer eller att ta betalt, blir det då inte svårare om besökstalet minskar? För visst måste trafiken minska när man inte kan läsa dagens nyheter utan att betala för det? Nu tror jag att Sydsvenskan kanske skulle kunna klara den här betalvarianten då de är en av få lokala tidningar i Skåne och då kan erbjuda lite unikt innehåll.

Expressen har i alla fall inte börjat ta betalt för sina artiklar ännu. Inte sagt att det inte finns möjligheter för att få betala på deras sida. Du kan välja att få läsa den tryckta tidningen i digital form för 15 spänn, men i övrigt så finns allt tillgängligt på Expressens sida.
Kvällsposten, eller Kvp som är det Skånska lokala alternativet till Expressen är också gratis och kanske är det just därför vi för några veckor sedan kunde läsa att kvp.se för första gången hade mer trafik än sydsvenskan.se.

Vilket sätt tycker du digitala dagstidningar bör använda för att tjäna pengar?